Türkiye’nin Türkçesi hangi dönem?
c) Türkiye Türkçesi, bugün içinde bulunduğumuz Batı Türkçesinin üçüncü dönemidir.
Türk dilinin dönemi nedir?
Ana Altay Dönemi: Türk dili tarihinin en erken dönemi “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk Dönemi: … Proto-Türk Dönemi: … Karahanlı Dönemi (XI-XII yüzyıllar. … Orta Türk Dönemi (XIII-XVI … Harezm Türkçesi Dönemi (XIV yüzyıllar)) .. Kıpçak Türk Dönemi (XIII-XVI yüzyıllar)… Modern Türk Dönemi.
Türkçenin ilk dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Eski Türkçe hangi dönem?
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürk (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı (7-12. yüzyıllar) yazılı dillerini kapsar. 13. yüzyıla gelindiğinde Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazılı dil ortaya çıkmıştır.
Ana Türkçe dönemi nedir?
Yukarıda da belirtildiği gibi Proto-Türkçe, İsa’dan önce başlar ve Türkçenin ilk yazılı ürünlerinin ortaya çıktığı Eski Türkçe dönemine kadar sürer. Çuvaşça hariç tüm modern Türk lehçeleri Proto-Türkçeye dayanmaktadır.
İlk Türkçe devri nedir?
Türkçenin yazı dilinin ilk örneklerini 7. yüzyıldan itibaren bulduğumuz Eski Türkçe dönemi 10. yüzyıla kadar sürmüş, ardından 10. yüzyıldan itibaren Karahanlı, Harezm ve Kıpçak Türkçesi örnekleri veren Orta Türkçe dönemi gelmiştir. Makalemizin içeriğinde yer alan edebi eser örnekleri de bu dönemleri kapsamaktadır.
Türkçenin kökeni nedir?
Türkçe, dünyada kökleri binlerce yıl öncesine dayanan birkaç dilden biridir. Türkçe, yapısal olarak dünya dilleri arasında eklemeli diller grubuna girer; köken bakımından ise Ural-Altay dil grubunun Altay dil ailesine aittir. Ural-Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sabit bir aile oluşturmazlar.
Türkçe ne zaman ortaya çıktı?
Türkçe ve Eski Türkçe ile yazılmış olan ve Türk dillerinin bilinen ilk yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtları’na bakıldığında bunların yaklaşık 1. yüzyıla ait olduğu görülür.
Türkiye’nin Türkçesi neyin devamı?
XVII. 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı Türkçesinde “yerelleşme hareketi” başladı. Bu hareket Tanzimat’a kadar devam etti ve “Türkiye Türkçesi” yabancı kelimelerle dolu bir dil olarak varlığını sürdürdü. Batı Türkçesinin III. Dönemi “Türkiye Türkçesi”nden oluşmaktadır.
Türklerin ana dili nedir?
Topaloğlu (1989: 24) Dilbilgisi Terimleri Sözlüğünde “ana dil”i şöyle tanımlıyor: “Akraba sayılan dillerin asıl kaynağı olan dil.” Altay dili, Türkçe, Moğolca ve Mançu-Tunguzca’nın ana dili olarak kabul edilir. “Latince, Roman dillerine kıyasla ana dildir.”
Orta Türkçe hangi dönem?
Orta Türkçe (Türki veya Türkçe), Türk dil ailesinin Orta Çağ’ın büyük bölümünü (900-1500) kapsayan gelişim evresini ifade eder.
Yeni Türkçe dönemi nedir?
Yeni Türkçe Dönemi (16. yüzyıl) Çağdaş Türk yazı dili döneminin bir önceki safhasını temsil eden Yeni Türkçe Dönemi, 16. yüzyılda Türk dili alanında mevcut yazı diline yerel dil özelliklerinin girdiği dönemdir.
Türkçenin dönemleri nelerdir?
Tekin ve Ölmez, Türk dilinin tarihî dönemlerini şöyle sıralamışlardır: Erken Türkçe dönemi (başlangıçtan günümüze kadar), Proto-Bulgar ve Proto-Türkçe dönemi (1.-6. yüzyıllar), Erken Türkçe ve Eski Bulgarca dönemi (6.-11. yüzyıllar), Orta Türkçe ve Orta Bulgarca dönemi (11.-16. yüzyıllar), Yeni Türkçe ve Çuvaşça dönemi (16. yüzyıl).
Türkçeden önce hangi dil vardı?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Göktürk’ün Türkçesi hangi döneme aittir?
GökTürkçe, 552-744 yılları arasında Moğolistan’da yaşayan Göktürklerin (Tukyular) alfabesidir. Göktürkçe yazılan belgeler 2. Göktürk Devleti döneminden kalma olduğundan Göktürk, Kağanlık’ın resmi alfabesi olmuştur.
Türkiye Türkçesi dönemi resmî olarak ne zaman başlamıştır?
3- Çağdaş Türkiye Türkçesi (Çağdaş Türk Çağı): Günümüzde kullanılan Batı Türkçesi dönemi, 20. yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî dilidir.
Türkiye’nin Türkçesi hangi dil grubunun koludur?
Türkçe, dünyada kökleri binlerce yıl öncesine dayanan ender dillerden biridir. Türkçe, yapısal olarak dünya dilleri arasında eklemeli diller grubuna girer; köken bakımından ise Ural-Altay dil grubunun Altay dil ailesine aittir.
15 ve 20 yüzyıllar Türkçenin hangi dönemi?
Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve ortak yazı dili olarak varlığını sürdürmüştür.
Orta Türkçe dönemi nedir?
Orta Türkçe (Türki veya Türkçe), Türk dil ailesinin Orta Çağ’ın büyük bölümünü (900-1500) kapsayan gelişim evresini ifade eder.