Müfettiş gelince neye bakar?
Müfettiş ne demektir? Müfettiş kimdir sorusunun cevabı genel olarak kamu veya özel kuruluşlarda çalışanları denetleyen meslek grubunun çalışanı olarak cevaplanabilir. Müfettiş, bağlı olduğu kuruluşun işleyişini denetler ve izler. Gerekli gördüğü takdirde çalışanlar veya yöneticiler hakkında soruşturma başlatabilir.
Müfettiş görevden alabilir mi?
(1) Müfettişler, Devlet Memurları Kanununa tabi personelden, Devlet memurluğunda teftiş, denetim, ön inceleme ve soruşturmalar sırasında gerekli görülenlerden, hizmette kalmaları uygun görülmeyenleri geçici olarak görevden uzaklaştırabilirler.
Teftiş kim yapar?
Denetim görevi, 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre denetim ve gözetim yetkisine sahip yeterli sayı ve nitelikteki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri tarafından yürütülür.
Kaç yaşında müfettiş olunur?
d) Giriş sınavının yapıldığı yılın 1 Ocak tarihinde otuz beş yaşını doldurmamış olmaları gerekir. e) Sınav sonunda resmi kurumlardan alınan bilgiler ile tutum ve davranışları bakımından müfettiş yardımcısı kadrosuna atanmasına engel bir durum bulunmaması.
Müfettiş neleri denetler?
Müfettiş, bağlı olduğu kurumun işleyişini inceler ve denetler. Gerekli görürse çalışanlar veya yöneticiler hakkında soruşturma açabilir. Tüm soruşturmalarını bir raporda özetler. Bu raporu kurumun en üst makamına sunmakla yükümlüdür.
Müfettiş ders denetimi yapar mı?
Türkiye’de 14 Mart.
Müfettişin yetkileri nelerdir?
Bakanlık ve Bakanlığa bağlı kuruluşların tüm faaliyet, iş ve işlemleri hakkında inceleme ve soruşturma yapmak. Bakan tarafından belirlenen konularda araştırma ve soruşturma yapmak. Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Müfettişler ne kadar maaş alır?
Verilere göre müfettiş 2024’ten itibaren aylık ortalama 65.800 TL maaş alacak. Müfettiş 2024’te en düşük maaş 50.400 TL alırken, en yüksek maaş 96.900 TL olacak. Önceki yıllara bakacak olursak 2023 Temmuz ayında ortalama müfettiş 51 olacak.
Müfettişler kime bağlıdır?
Kurul doğrudan Genel Müdüre bağlıdır. Müfettişler Genel Müdür adına teftiş, soruşturma ve incelemeler yaparlar.
Savcıyı kim denetler?
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye’deki hakim ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlara ilişkin itirazları inceleyen idari bir birimdir.
Teftiş kurulu nereye bağlıdır?
Kurul, doğrudan doğruya Başbakana bağlıdır. Kurulun evrakı, hesapları, arşivleri, kütüphaneleri vb. işleri Başbakanlığa bağlı Şube Müdürlüğü tarafından yürütülür. Hizmet Merkezi Madde 4 – Başbakanlık Teftiş Kurulunun hizmet merkezi Ankara’dır.
Müfettiş olmak için hangi sınava girilir?
Müfettiş Yardımcılığı kadrosuna giriş sınavı; Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), yazılı sınav ve sözlü sınav olmak üzere üç aşamadan oluşur.
Müfettişler atanır mı?
Yeterlilik sınavını geçenler, ilgi alanlarına bağlı olarak sınav görevlisi veya finansal hizmetler uzmanı olarak atanacak. Atama için ön koşul, seçme ve yeterlilik sınavını geçmektir. Diğer pozisyonlardan müfettiş pozisyonlarına atamaların aktarılması uygulamasına son verilmiştir.
Müfettişlik nasıl bir meslektir?
Müfettiş, kamu kurum ve kuruluşları ile bazı özel kuruluşlardaki çalışanları denetleme ve sorgulama yetkisine sahip bir profesyoneldir. Bunlar, teftişleri yürütmek ve rapor hazırlamakla görevli özel eğitimli kişilerdir. Kamu kurumlarındaki teftiş komiteleri altında çalışırlar.
Müfettiş nelere bakar?
Müfettişler; Bakan adına teftiş, inceleme, denetim ve soruşturma yaparlar.
Müfettişin yetkileri nelerdir?
Bakanlık ve Bakanlığa bağlı kuruluşların tüm faaliyet, iş ve işlemleri hakkında inceleme ve soruşturma yapmak. Bakan tarafından belirlenen konularda araştırma ve soruşturma yapmak. Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
Müfettiş sınav kağıtlarına bakar mı?
MADDE 40 – (1) Sınav sorularının bulunduğu mühürlü zarf, sınava gireceklerin huzurunda açılarak yardımcı müfettişlere dağıtılır veya çıktısı alınır. Sınava katılan sınav yardımcılarının adları ve sınav sonunda toplanan sınav kağıdı sayısı bir tutanağa bağlanarak Sınav Kurulu Başkanına sunulur.
Müfettiş rehberlik servisinde neye bakar?
1-) Danışmanlık hizmetlerinde kullanılmak üzere test envanterleri, anketler, bilgi formları gibi araçların hazırlanması, geliştirilmesi ve uygulanması ve öğrenci tanıma belgelerinin düzenlenmesi. 3-) Sorunlu öğrencilerin belirlenmesi, bu öğrencilerin aileleri ve arkadaşları ile görüşülmesi ve toplanan bilgilerle sorunun çözümüne yardımcı olunması.
Müfettiş ifade alabilir mi?
Müfettişler tarafından yapılan sorgulamada, sorgulanan memurdan sadece olayla ilgili bilgi alınır. İfade alma olarak da bilinen bu işlem bir savunma olarak kabul edilemeyeceğinden, disiplin cezası verme yetkisine sahip amir veya makam tarafından ayrıca savunma yapılması gerekir.