Hesap verilebilirlik ilkesi nedir?
Hesap Verebilirlik: Kavramsal Çerçeve Bireylerin eylemlerinden yasal, idari, yönetsel ve politik olarak sorumlu olmalarıdır (Burke vd., 2007: 619). Kimin kime, neden ve hangi gerekçelerle hesap vereceğini belirleyen sorumluluk derecesidir (Manning, 2008: 98).
Şeffaflık ve hesap verebilirlik nedir?
Şeffaflık, yetkililerin performansını ölçmek ve olası güç suistimalini önlemek için bilginin mevcut olmasını sağlar. Bu anlamda şeffaflık, hesap verebilirliği, yani yetkililerin eylemlerinden sorumlu tutulabilmelerini sağlamaya yarar.
Devlet yönetiminde hesap verebilir olmak ne demektir?
Hesap verebilirlik kavramı, idari amaçları ve türleri Çalışmanın odak noktasını, vatandaş ile devlet arasındaki ilişkide vatandaşların bilgi edinmeleri ve bu bilgi aracılığıyla kamu yönetiminin, yani bürokrasinin işleyişine müdahale etmeleri oluşturmaktadır.
Kamuya hesap verme yükümlülüğü nedir?
Hesap verme sorumluluğu, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak temin edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından sorumlu tutulmayı ve bunların kötüye kullanılmasını önlemek için gerekli tedbirleri almayı içerir.
Sosyal hesap verebilirlik nedir?
Toplumsal ve toplumsal sorumluluklarını yerine getiren tıp fakülteleri, eğitim, araştırma ve uygulama pratiklerini toplumun öncelikli sağlık sorunlarıyla uyumlu hale getirebilen ve “toplumsal güvenilirlik” (hesap verebilirlik) kavramını benimseyen tıp fakülteleridir.
Eğitimde hesap verebilirlik nedir?
Eğitimde hesap verebilirlik, eğitim ve öğretim sürecindeki başarı ve başarısızlık gibi hususların sorumluluğunu almak ve eğitim ve öğretimin geliştirilmesiyle ilgilidir (Sato ve Rabinowitz, 2010). Geleneksel hesap verebilirlik öğrenci başarısına odaklanır.
Şeffaflık ilkesi nedir?
Kurumsal yönetim ilkelerinden biri olan şeffaflık ilkesi, şirkete ait tüm finansal ve finansal olmayan bilgilerin (ticari sırlar hariç) zamanında, doğru, anlaşılabilir, kapsamlı ve kolay analiz edilebilir şekilde sunulmasını ifade eder.
Yönetimde şeffaflık nedir?
Şeffaflık; Şirketin faaliyetleri, kararları ve performansı hakkında açık ve dürüst iletişim anlamına gelir. Yönetim kurulu, şeffaflık ilkelerini uygulayarak şirketin paydaşlarına karşı hesap verebilirliğini sağlar. Şeffaflık, paydaşların şirketin faaliyetleri hakkında doğru bilgilere erişmesini kolaylaştırır.
Cevap verebilirlik nedir?
Duyarlılık ilkesi; Vatandaşın, hükümetin ve kamu yönetiminin kendisini dinlediğini ve sorularına cevap verdiğini bilmesi anlamına gelir.
Şeffaflık ne demek kısaca?
(Şeffaflık) Bu, herkesin piyasa durumu veya herhangi bir ekonomik olay, gerçek, gelişme veya düzenleme hakkında kapsamlı bilgiye sahip olduğu durumdur. Şeffaflığı sağlamak için, kamuya açıklama yapma çabaları bir öncelik olmalıdır. Bu kelime yerine “Şeffaflık” da kullanılır.
Devletin yönetiminde açıklık ve şeffaflık ilkesi ne demektir?
Şeffaflık, hükümetlerin vatandaşlarına karşı hesap verebilir olmasını ve kamu yolsuzluğu riskinin kontrol altında tutulmasını sağlamada önemli bir rol oynar. Açık veriler kullanılarak kamu yönetiminde etkili şeffaflık sağlamak için ilgili veri kümeleri kamuya açık hale getirilmelidir.
Kamu yönetiminde şeffaflığın önemi nedir?
Şeffaflığın en önemli etkisi kamu yönetimine olan güveni artırmaktır. Şeffaflık toplumun devlet üzerindeki kontrolünü artırır. Şeffaflığın olmaması devletin vatandaşlara karşı sorumluluklarını yerine getirememesi anlamına gelir (Atisyan ve Sayın, 200: 28-29).
Mali saydamlık ilkesi nedir?
Mali saydamlık, hükümetin yapısının ve işlevlerinin, mali planlarının, kamu sektörü hesaplarının ve mali hedeflerinin kamuoyuna açık olmasıdır (DPT-ÖİK, 2000, 83).
Bütçe saydamlığı nedir?
Şeffaflık; Mevcut koşullar, kararlar ve önlemlerle ilgili bilgilerin erişilebilir, görünür ve anlaşılır hale getirildiği bir süreçtir. Şeffaflık, karar alma sürecine katılan vatandaşların bilgilendirilebilmesi için karar alma sürecinin açık ve izlenebilir olması anlamına gelir.
Yarar ilkesi nedir?
Tıbbi etikte, yardımseverlik eylemi, başkalarına yardım etmeyi ve onlara faydalı olmayı bir görev haline getiren “hayırseverlik ilkesi”nde kendini gösterir. Tıbbi etikte, faydalı olmak, sağlık bakımı bağlamında, hasta için birincil fayda sağlamak anlamına gelir.
Cevap verebilirlik nedir?
Duyarlılık ilkesi; Vatandaşın, hükümetin ve kamu yönetiminin kendisini dinlediğini ve sorularına cevap verdiğini bilmesi anlamına gelir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Nasır Bandı Etkili Mi