İçeriğe geç

Tatvil Ne Demek

İtnab ve tatvil ne demek?

İbn Sinan, tezyîl ve ishâb adını verdiği itnâbı, “bir düşüncenin gereğinden fazla sözle anlatılması” olarak tanımladıktan sonra, onu tatvîl (itale) ve haşivden ayırmış; faydasız ve belirsiz olanı daha tatvîl, faydasız ama daha belirli olanı daha ziyade hasiv olarak adlandırmıştır.

İslamda tevil ne demek?

Fıkıh usulünde te’vil, “bir sözü, delile dayanarak zahirî anlamından çıkarıp başka bir manaya göre anlamak ve kapalı bir sözü açıklamak” anlamında kullanılır. Terimin en yaygın tanımlarından birine göre te’vil, delile dayanarak lafzın mümkün bir ihtimaline yorumlanmasıdır.

Tağlis ne demek TDV?

Arap alfabesinin Lam harfinin kalın okunuşunu ifade eden bir terim. Dildeki seslerin metin ve satır sembolleri için kullanılan bir terim.

Ta til ne demek TDV?

Allah’ın zatını sıfatlarından soyutlamayın; Tabiatın, onu yaratan ve yöneten yüce bir varlıktan yoksun olduğu fikri. Allah’ın zatını sıfatlarından soyutlayanlara verilen isim.

İcaz ve itnab nedir?

Az sözle çok mana ifade etme tarzına İcaz denir. Cümlede kelime ve manalar eşit miktarda bulunduğunda bu tür ifadelere Musâvât denir ve bu aynı zamanda insanların genel konuşma tarzıdır. Bir maksadın normalden fazla sözle ifade edilmesi halinde bu ifade şekline itnâb denir.

Tatvil sanatı nedir?

Belagat (meânî) terimi, bir düşünceyi gereğinden fazla kelimeyle ifade etmek anlamına gelir. Lütfen bu form aracılığıyla yalnızca OTTOMANLILAR//8-finansal-yapı maddesiyle ilgili mesajları gönderin.

Tasavvufta tevil ne demek?

Te’vil kelimesi ne anlama geliyor? E-V-L kökünden gelen bu Arapça kelime, “hedefine ulaşmak”, “sonucu”, “çıktı” ve “sonuç” gibi anlamlara gelir ve bunların hepsi aşağı yukarı aynı anlama gelir. Ancak, bu, ta’vil kelimesinin sözlük anlamıdır.

Zırva tevil kabul etmez ne demek?

[1] Saçma sapan konuşmalar – onu makul bir şekilde yorumlamaya ne kadar çalışırsanız çalışın – onun doğasını değiştirmez.

Muhkem etmek ne demek?

Muhkem (Arapça: محكم), “hüküm süren, kurulan” anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Kur’an-ı Kerim’de Âl-i İmran Suresi’nin 7. ayetinde geçen bu kelime, açık ve kesin hüküm veren ayetleri tanımlamak için kullanılır.

Tagliz nedir?

Tagliz; Şişmanlamak, irileşmek anlamına gelir. Lâm-ı Muğlalaza ise koyu okunan Lam demektir.

İbrad ne demek din?

Fıkıh terimi, bir kimsenin diğer bir kimseye karşı olan alacağından vazgeçmesi anlamına gelir.

Talik ne demek TDV?

Sözlükte “askıya almak” anlamına gelen Ta’lîk, İran’da tevkī’ ve rikā’ yazılarından geliştirilen bir yazıdır.

Ahval ne demek TDV?

Bazı kelam alimlerinin Allah’ın sıfatları ve ontolojik meseleler hakkında benimsedikleri teorinin adı. Behşemiyye mezhebinin önderi ve Mu’tezile’nin büyük imamlarından biri. Kelam terimi, Allah’ın özüne insanlar tarafından bilinebilmesi için atfedilen anlamlar ve kavramlar anlamına gelir.

Tecvir ne demek?

Tecvîr, “ezmek” anlamına gelen cevr kökünden türemiştir ve “zulme atfetmek” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” artikeli). Edebiyatta adl ve zulüm yerine hikmet ve sefeh kelimeleri de kullanılır.

Tecrit sıfatı nedir?

İzolasyon, izolasyon veya var olmama, bir kişiyi dış dünyadan ayırma ve onu kendi haline bırakma olgusudur. Birinin ilişki içinde olduğu toplumdan uzaklaştırılması, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak yalnız bırakılması anlamına gelir. Bunu tek başına yapmak inziva olarak kabul edilir.

İcaz ne demek örnek?

Sözlükte “acz” kökünden türeyen i’câz kelimesi, “yetersizlik, acizlik”, “gücü yetmemek” anlamlarına gelir. Terim olarak genellikle “Kur’an’ın, edebî üstünlüğü ve muhteva zenginliği sebebiyle bir benzerinin yaratılamadığı özelliği” şeklinde tanımlanır.

Tahzib ne demek?

Sözlükte “arındırmak, temizlemek, düzeltmek” anlamlarına gelen tehzîb kelimesi, bir söz için kullanıldığında “belagat ehlinin hata saydığı şeylerden arındırmak”, bir kitap için kullanıldığında ise “gereksiz bilgileri çıkarıp kısaltmak” anlamına gelir.

İcaz nedir Arapça?

Az sözle çok şey anlatmak anlamına gelir.

Tıbak ne demek?

Birbiriyle çelişen veya uyumlu sözcüklerin kullanılması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Masaj Salonları