İçeriğe geç

Yağma Suçunun Nitelikli Halleri Nelerdir

Nitelikli yağma suçu nedir?

Birden fazla kişi tarafından işlenen yağma suçu: Yağma suçu, birden fazla kişi tarafından birlikte işlenir ve nitelikli hal kapsamına girer. Zira fiil, mağdur üzerinde korkutucu etki yapmakta ve mağdurun kendini savunmasını zorlaştırmakta, bu da suçun işlenmesini kolaylaştırmaktadır.

Yağma suçunun unsurları nelerdir?

Yağmanın maddi unsurları şiddet veya tehdit ve bir başkasının malına rızası olmadan el konulmasıdır. Bu iki unsur aşağıda ayrı başlıklar altında ayrı ayrı incelenmektedir. Suçun ahlaki unsuru kasıttır. Yağma suçu kanunda mal yağması ve senet yağması olarak ayrı ayrı düzenlenmiştir.

Suçun nitelikli halleri nelerdir?

Çocukluk veya yaşlılık, hastalık, engellilik veya akıl veya beden zayıflığı sebebiyle kendisini savunamayacak durumda bulunan bir kimseye karşı işlenen fiil, failde bulunan ahlaki kötülüğün çokluğu ve fiilin gerçekleştirilmesinin kolaylığı sebebiyle nitelikli hal sayılır.

Nitelikli yağma kaç yıl?

Nitelikli yağma suçunda ceza, TCK m. 149’da çıkarılmıştır. Buna göre, nitelikli yağma suçunda faile on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası verilir.

Yağma suçu hafifletici neden?

Çalınan malların azlığı hafifletici sebep olarak düzenlenmiştir. Soygunun konusu olan malların, paranın ve menkul kıymetlerin değerinin düşük olması suç için hafifletici sebep olarak değerlendirilebilir ve suçlunun cezası üçte birden yarıya kadar indirilebilir.

Nitelikli yağma uzlaşmaya tabi mi?

Yağma suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, bir tutanağın konusu olmaması ve aynı zamanda 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 253. maddesinde sayılan katalog suçlar arasında yer almaması nedeniyle uzlaştırma kapsamına girmemektedir.

Yağma suçundan nasıl beraat edilir?

Yeterli delil yoksa, kişi yağma suçundan beraat edebilir. Bu nedenle, mağdurun suçla ilgili çeşitli deliller sunması gerekir. Bu deliller yetersizse, hakim beraat kararı verebilir. Ayrıca, yağma suçu için temyiz için bir zaman sınırı yoktur.

Yağma suçunun yatarı ne kadardır?

Kendini gizleyerek yağma suçu. Soygun kendini gizleyerek yapılırsa, suçluya 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası verilir.

Yağma suçu paraya çevrilir mi?

Yağma suçunun cezası 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olduğundan yağma suçunun para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Nitelikli unsurlar nelerdir?

Nitelikli suçlar, suçun temel biçimine eklenen ve suçun temel biçimine kıyasla cezanın artırılmasını veya azaltılmasını gerektiren unsurlardır. Örneğin, suçu niteleyen unsurları özelliklerine göre farklı şekilde sınıflandırmak mümkündür.

Suçun nitelikli unsurlarında hata nedir?

Nitelikli suçlarda hata: 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 30. maddesinde 4 fıkrada düzenlenmiştir. Hata, en temel haliyle failin iradesi ile fiili gerçeğin birbirinden farklı olmasıdır.

Kadın öldürmek nitelikli bir hal mi?

Kadına karşı kasten öldürme suçunun işlenmesi ve cezası (TCK 82/1-f) Kadına karşı kasten öldürme suçunun işlenmesi nitelikli hal olarak kabul edilmiştir. Öldürülen kadının özellikleri önemli değildir.

Yağmada etkin pişmanlık var mı?

Gasp (Yoksulluk) suçu ve pişmanlık halinde cezada etkili indirim (TCK 168/1-3) Gasp (Yoksulluk) suçu şiddet ve tehditle işlenen bir suç olduğundan mağdura büyük zararlar verir. Bu nedenle olayın açığa çıkarılması ve faillerin cezalandırılması için etkili pişmanlık hükümlerine yer verilmiştir.

Nitelikli yağma suçu ne demek?

Nitelikli gasp suçunu işleyen kişi, tanınmayacak şekilde kendini gizler. Yani, yüzünde maske takmak veya dışarıdan tanınmasını engelleyen başka bir kılık kullanmak bu tanıma girer. Bu suça ait eylemler arasında, yolları kapatmak veya ev veya iş yeri gibi kapalı alanlarda soygun yapmak yer alır.

Yağma suçu hangi suçları kapsar?

Yağma suçu, bir başkasının malını tehdit veya cebir kullanarak ortadan kaldırma eylemi olup, Türk Ceza Kanunu’na göre ağır yaptırımlarla cezalandırılmaktadır.

Yağma suçu paraya çevrilir mi?

Yağma suçunun cezası 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olduğundan yağma suçunun para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Yağma suçu nasıl ispatlanır?

Yargıtay’a göre, kamera görüntüleri, parmak izleri, baz istasyonu sinyal bilgileri, sanığın itirafları ve tanık ifadeleri yağma suçunun önemli delilleri olarak değerlendiriliyor.

Nitelikli hırsızlık nedir?

Nitelikli hırsızlık suçu ise, taşınır bir eşyanın belirli kapalı yerlerde bulundurulması, özel bir işlevin, özel bir uzmanlığın, kamu malının bulunması vb. nedenlerle veya suçta teknoloji kullanılması gibi daha ağır hukuka aykırılıkların cezalandırılmasını öngörmektedir.

Zorla senet imzalatma cezası nedir?

Gasp suçuna giren, zorla (tehdit ederek) senet imzalama suçu, basit veya nitelikli bir eylem olarak işlenmesine bağlı olarak cezalandırılır. En basit haliyle, suç 6 ila 10 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir